Hoogwater impact op de binnenvaart

Home > Blog > Hoogwater impact op de binnenvaart

Hoogwater impact op de binnenvaart

15 juli 2021

Door hevige regenval in het zuidoosten van Nederland en in Duitsland nemen de waterstanden toe. De verwachting is dat het water in de Rijn aankomende week ook zal stijgen tot maar liefst 15 meter boven NAP. Dit heeft directe gevolgen op de binnenvaart en daarbij uw containertransport.

‘Uitzonderlijk’ hoogwater is de kop van het NU.nl nieuwsbericht van 14 juli 2021. En het is absoluut een uitzonderlijke situatie met unieke hoge waterstanden op de Maas en Rijn volgens de Rijkswaterstaat. De top wordt in de loop van volgende week verwacht met een waterstand van 14 en 15 meter boven NAP: “De piek in het gebied van waterschap Rijn en IJssel komt naar verwachting maandag.”

 

 

Wat betekent hoogwater voor uw containertransport?

De huidige hoogwater prognoses kunnen bovendien een impact op de binnenvaart hebben en daarmee uw containertransport. Bij een te hoge waterstand kunnen we bijvoorbeeld op slechts 2 lagen containers varen in plaats van de gebruikelijke 3 lagen om bruggen te passeren. Dit is afhankelijk van:

  • Daadwerkelijke NAP stijging
  • Optimale laadmogelijkheid barge (gewicht i.v.m. diepteligging)

Indien deze situatie zich voordoet, dan zal Container Terminal Doesburg extra capaciteit inzetten om het containertransport mogelijk te blijven maken en zal er een hoogwatertoeslag gelden. Onze klanten krijgen hier dan uiteraard zo spoedig mogelijk bericht van per e-mail.

Hoogwater impact op de binnenvaart

 

Wat is de huidige situatie?

Volgens de Rijkwaterstaat zijn de huidige hoogtes vergelijkbaar met de winter en daarom dus uniek in Juli. “De hoogste waterstand van de Rijn werd namelijk gemeten in 1901, toen het water tot 15.7 meter boven NAP steeg”, aldus NU.nl.

Zoals aangegeven is het hoogtepunt van de waterstanden nog niet bereikt en stijgt de aankomende dagen het water in rivieren als de Maas en Rijn nog. Voor de meeste Nederlandse provincies geldt daarom al code geel voor de regen, behalve in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Er is al veel schade in Limburg, Duitsland en België.

Op de hoogte blijven van het hoogwater in de regio? Bekijk www.waterinfo.rws.nl, teletekstpagina 720 of het liveblog van de Rijkswaterstaat.

 

Dit bericht delen

Interesse? Solliciteer nu op Hoogwater impact op de binnenvaart!