English

Duurzaam transport met Container Terminal Doesburg

Home > Duurzaam transport

Bewezen klimaatneutrale pionier

Container Terminal Doesburg (CTD) zet zich als full-service container terminal in voor duurzaam transport. In elke bedrijfsactiviteit lopen duurzaamheid en kwaliteit hand in hand. We laten dit zien door innovaties zoals een eigen CO2-calculator en de ontwikkeling van een innovatieve e-truck. Onze toewijding aan duurzaamheid gaat verder dan woorden – we brengen het in de praktijk.

Als trots onderdeel van de groene metropoolregio Arnhem-Nijmegen en de Gelderse corridor, zijn we dan ook vastbesloten om bij te dragen aan wereldwijde en Europese duurzaamheidsdoelen. We beperken onze milieu-impact door het inzetten van kranen met terugwincapaciteit en het gebruik van walstroom. Bovendien zorgt ons binnenvaarttransport voor minder file én voor een gemiddeld 40% lagere CO2-uitstoot dan transport over land. 

CTD Duurzaam Transport weg naar water

Van weg naar water:
de efficiëntie van intermodaal transport

Bij CTD wordt gestreefd naar het verminderen van transport over de weg en het optimaliseren van de efficiëntie van de binnenvaart. Dit intermodale transport maakt optimaal gebruik van de verschillende vervoerswijzen om goederen zo efficiënt mogelijk te vervoeren.

Deze transitie van weg naar water is een cruciaal onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie, waarin gestreefd wordt naar groener en efficiënter transport. Door te kiezen voor watertransport, reduceren we niet alleen de congestie op de wegen, maar verminderen we ook aanzienlijk de CO2-uitstoot.

Aviko

Duurzaam container transport

“Als een van de grootste producenten van diepvriesaardappelproducten wereldwijd, zijn we bij Aviko altijd op zoek naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd onze efficiëntie te verhogen. Zo brengen we op een duurzame manier joy aan tafels over de gehele wereld! Onze samenwerking met Container Terminal Doesburg (CTD) heeft ons de afgelopen jaren geholpen om precies dat te bereiken met onder andere de gezamenlijke ontwikkeling van een innovatieve e-truck. In CTD hebben we een partner gevonden die even gedreven is als wij om duurzaamheid in elke bedrijfsactiviteit na te streven. We kijken uit naar vele jaren van succesvolle en duurzame samenwerking.”
CTD Aviko logo

De CO2-calculator:
een innovatie voor het meten van uitstoot

Op basis van ons eigen onderzoek en het GLEC-model hebben we een CO2-calculator ontwikkeld, zodat onze klanten gemakkelijk hun uitstoot kunnen inzien en optimaliseren.

Hiermee zetten we een grote stap in het inzichtelijk krijgen van de uitstoot. Neem contact met ons op voor een visueel voorbeeld van jouw uitstoot!

CTD Duurzaamheid CO2 Calculator

De toekomst van duurzaam transport​

Bij Container Terminal Doesburg ligt de focus op de toekomst van duurzaam transport. We zijn gedreven om tegen 2040 een CO2-neutraal kantoor te realiseren, ondersteund door de Green Footprint 2040-ambitie. Door de eigen ecologische voetafdruk te analyseren en te investeren in groenfondsen en boomplantingen, streven we ernaar om tegen 2030 al 90% van deze doelstelling te bereiken.

Daarnaast is Doesburg actief bezig met de voorbereidingen op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), ondanks dat de eerste rapportage pas in 2026 vereist is. Deze inspanningen vormen een aanvulling op praktische veranderingen zoals de overgang naar groene stroom en het gebruik van een elektrisch wagenpark, wat bijdraagt aan een groenere transporttoekomst.

Terugwincapaciteit en walstroom

Bij CTD is ook geïnvesteerd in innovatieve laad- en losapparatuur. Onze kranen hebben een terugwincapaciteit die energie bespaart tijdens het laden en lossen van containers. Deze opgevangen energie wordt opnieuw gebruikt, waardoor de totale energiebehoefte van het proces aanzienlijk vermindert.

Daarnaast maakt CTD gebruik van walstroom, waardoor binnenvaartschepen tijdens het laden en lossen op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten, in plaats van hun eigen motoren te gebruiken. Het gebruik van walstroom leidt tot aanzienlijk minder brandstofverbruik.

Meer duurzaam transport met de E-truck

In samenwerking met Aviko werkt CTD aan een innovatieve e-truck. Deze elektrische truck heeft een actieradius van 250 km en is uitgerust met een 130 kW permanente magneetmotor, een hydraulisch systeem en een regeneratief remsysteem voor optimaal energieverbruik.

Deze baanbrekende technologie transformeert onze logistieke processen, zodat we superieure service kunnen bieden en tegelijkertijd onze milieuverantwoordelijkheid kunnen vervullen. Op naar meer duurzaam transport!

CTD Duurzaam transport etruck

Word onderdeel van de groene transitie

We nodigen je uit om ons te vergezellen op deze spannende reis naar duurzaamheid. Samen kunnen we duurzaam transport bevorderen, waarbij we de weg naar groenere en efficiëntere logistieke processen banen.

Neem contact op om meer te weten te komen over onze inspanningen en hoe je een rol kunt spelen in het vormgeven van een groenere toekomst voor jouw supply chain. Ontdek hoe wij bij CTD niet alleen diensten leveren, maar waarde toevoegen aan de hele supply chain. Ervaar het verschil dat wij maken in de wereld van duurzaam transport en kwaliteitslogistiek.

CTD Duurzaam transport groenetransitie